18 maart 2020

Vandaag is een dag voor lijstjes. Ik had zin in troost, comfort, hoop en inspiratie en jij waarschijnlijk ook. Misschien heb je iets aan deze tips.

Lezen: 

 • Interessant stuk in de Volkskrant geschreven door Doortje Smithuijsen over hoe we zelfs in (deze) tijden van crisis nog willen optimaliseren. Lees het artikel online via deze link.
 • Heb je vorig jaar de longread gemist over hoe het is om de ghostwriter van Caroline Colloways te zijn? Goed moment om het alsnog te lezen. Zonder teveel te spoilen: smullen stuk over het leven van een privileged New York City meid en haar voormalig beste vriendin alsook geheime ghostwriter Natalie Beach. Het leest als een trein, en ik zou willen dat ik het had geschreven.
 • Het non-fictieboek Rage Becomes her van Soraya Chemaly (ik heb ‘m in de Nederlandse vertaling gelinkt): over de kracht van de boosheid van vrouwen. Heel interessant en belangrijk boek over waarom je als vrouw je woede niet moet onderdrukken (zelfs al maakt dat je in de ogen van veel mensen een hysterische bitch).
 • Nog een boek: Jaar van het nieuwe verhaal van Daan Borrel. Ik ben misschien niet helemaal onbevooroordeeld, want ik heb Daan een beetje leren kennen vorig jaar en ik ben fan van haar als mens. Maar goed, deze tip is oprecht want Daan is naast een leuke vrouw ook een fantastisch schrijver. Ze schrijft met een ogenschijnlijk gemak en grote intelligentie over grote thema’s als vrouwelijkheid, verschillende soorten liefde, zelfbeminning, seksualiteit, eenzaamheid en hoe de menstruatiecyclus grote invloed kan hebben op je leven en staat van zijn.

Luisteren:

 • Podcast: Met Groenteman in de kast. Journalist Gijs Groenteman zit iedere aflevering met een gast in de archiefkast van de Volkskrant en daar praten ze ruim een uur over van alles en nog wat (fun fact: Gijs zegt bijna iedere aflevering wel iets als ‘ah ja, <naam gast> wat wonderlijk he, het leven.’) Ik ben een beetje verliefd op zijn stem en daarbij vormen zijn gasten een interessant en divers palet; zowel in leeftijd als achtergrond en de disciplines waarin ze werken. Mijn lievelingsafleveringen zijn die met Glen Faria (rapper en singer-songwriter), Maria Goos (scenarioschrijver), Shady El-Hamus (regisseur), Nathalie Huigsloot (journalist/interviewer).
 • Podcast: Modern Love van The New York Times. Iedere aflevering bestaat uit een persoonlijk essay over de liefde ingezonden door een lezer en voorlezen door bekende creatieven als Greta Gerwig, Alicia Keys en Zosia Mamet. Na het voorgelezen verhaal delen ze ook over eigen (liefdes)ervaringen. Ook een tip: de gelijknamige serie waarin een paar van de verhalen centraal staan, echt mijn lievelingsserie van afgelopen jaar. Via o.a. AppleTV te zien.
 • Ik maakte deze playlist met wat positieve lente-energie. Heb je leuke suggesties: laat het me weten dan voeg ik ze toe!

Kijken: 

 • IDFA heeft haar archieven geopend! Bekijk hier de talloze docu’s die afgelopen jaren op het filmfestival te zien waren.
 • Voor fans van The Bridge en The Crown: thriller/detective Broadchurch. Favoriet Olivia Cole speelt de hoofdrol in deze serie (LOVE haar: zo goed, zo geloofwaardig), de rest van de cast is ook erg goed gecast trouwens. Veel (typische Britse) humor, mooie beelden van het Engelse platteland en razend spannend plot. 3 seizoenen. You’re welcome. 
 • ANNE+. Als je het nieuwe (en eerste) seizoen van deze fantastische serie nog niet gebinged hebt, heb je denk ik onder een steen geleefd haha. Maar goed, deze is voor de ANNE+ leek: via NPOplus kun je alle afleveringen online kijken. In deze coming-of-ageserie volgen we Anne, een twintiger die in Amsterdam woont. Gedoe met ouders, geldissues, verwarrende exen, haat-en liefdesrelaties met vrienden en scharrels en de krappe huizenmarkt: alles komt voorbij. ANNE+ is heel realistisch en vooral mooi gemaakt en goed geschreven (Maud Wiemeijer schreef het scenario en Valerie Bisscheroux regisseerde de serie). Oja, Anne is lesbisch en een groot gedeelte van de andere personages zijn ook gay. Ook qua een inclusievere representatie scoort deze serie dus veel punten!
 • The Goop Lab. Een docuserie op Netflix over Gwyneth Paltrows wellness- en lifestyleplatform. Ik was best sceptisch, want: de vaginakaars-gate en ik vind Gwyneth sowieso soms wat te happy-go-lucky Amerikaans. Maar na het kijken was ik enorm geraakt en onder de indruk van deze serie. In iedere aflevering staat een nieuw thema centraal, allemaal rond de thema’s holistische gezondheid en wellbeing. Het Goop team ondergaat onder andere psychedelische therapie, volgt ademhalingstechnieken volgens de Wim Hofman methode en gaat samen met The Ice Man het ijskoude water in, maar ze testen bijvoorbeeld ook hoe je als vrouw seksueel vrijer kunt zijn door meer te leren over je vulva.

Andere ideeën in tijden van thuisisolatie:

 • Een oude hobby oppakken. Ik heb mijn Ukulele afgestoft en ga vanavond een uurtje knippen-en-plakken met een stapel tijdschriften en een groot leeg (inspiratie)boek. Ik heb vriendinnen die aan het bakken zijn geslagen (broden, cakes en granola), hun tienerjaren herleven en weer The Sims spelen en eindeloos aan het breien en borduren zijn. Ik ben sowieso pro een revival van de hobby: ik las laatst een interessant artikel waarin de auteur (sorry, ik weet niet meer wie) schrijft over hoe zonde het is dat hobby’s uitgestorven lijken te zijn in onze prestatiemaatschappij. Als je ergens niet in uitblinkt en/of er niets aan kan verdienen is het zinloos lijkt ons credo. Terwijl: hoe fijn is het soms om maar wat aan te lummelen en meer bezig te zijn met je handen en de offline wereld?
 • Je favoriete locals supporten: koop bloemen, boeken en eten van je lievelings lunchtent of restaurant online (vaak te regelen via hun eigen website of Instagram), zij hebben onze steun hard nodig in deze barre tijden.
  Een paar van mijn favorieten in Amsterdam:
  – Bloemen afhalen of bestellen via Bloembox (hun kraam staat op de Kinkerstraat naast de Coffee Company, schuin tegenover de HEMA). Thuiswerken is echt fijner met een verse bos bloemen op je tafel
  – Vers leesvoer online te bestellen of kopen via Hoogstins, Scheltema of Athenaeum
  – De beste appeltaart van Nederland, de meest gezonde sapjes of (vegan) pig in blanket afhalen bij Waargenoegen in Amsterdam-Noord (het lunchtentje is van mijn vriendin Thais!)
 • Kledingkast opruimen en oude kleding verkopen via Instagram, United Wardrobe of doneren aan een kringloopwinkel of those who are in need. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s